8 juni 2012

Anka och annat ;-)

Tammerfors-besöket började med middag i restaurang Heinätori. Till förrätt åt vi skogssvampsoppa, till huvudrätt valde jag anka, och till efterrätt serverades crème brûlée. Ankan var definitvt en bättre variant än senast, då jag åt det vid Änglarestaurangen (ett bra tag sedan). Då smakade ankan bara gammalt, och jag fick riktigt avsmak, och har m.a.o. inte ätit det sedan dess. Bestämde mig för att ge den "s.k. delikatessen" en ny chans.. Tyvärr klarade restaurangen inte av att fixa maten för ett stort gäng - många av oss fick en sval/ljummen portion. Dessutom kunde restaurangen definitivt satsa på nya knivar, eller åtmistone "servera" en del rätter med köttkniv till. Jag behöver tydligen be "kocken" här hemma fixa anka, eftersom jag har "otur" på alla restauranger.. 

Efter att vi jobbat färdigt igår badade vi bastu, rökbastu. Doppade mej i sjön för första gången i år faktist. Vid middagen var det stående bord, med "finskt" tema: karelska piroger med äggsmör, renskav (alldeles för torrt, och till hade de tänkt att man skulle äta "gårdagens söndrade potatis" - långt ifrån mos alltså, så gissa om jag åt..), svartkorv (Tampereen mustamakkaraa), kalakukkoa och till efterrätt leipäjuustoa (brödost/bondost på svenska??) med hjortronsylt. Ingen vidare kvalitet på det stående bordet, allt kunde ha varit bättre. De utländska gästerna fick m.a.o. inte den bästa bilden av vad finsk mat på riktit kan vara, och på basen av det här kan jag förstå att den finska maten kritiseras starkt. Personligen gillade jag endast de karelskapirogerna och den svarta korven, fast jag annars tycker om allt annat, förutom kalakukko.

 
 



 


Ur jobbsynvinkel var det en givande tripp till Tammerfors, med bra feedback och nya fina idéer.

Nu välförtjänt veckoslut på Villa Anna framför... :-)

Skön fredagskväll allesammans!

 

Inga kommentarer: