Tammerfors-besöket började med middag i
restaurang Heinätori. Till förrätt åt vi skogssvampsoppa, till
huvudrätt valde jag anka, och till efterrätt serverades crème brûlée. Ankan var
definitvt en bättre variant än senast, då jag åt det vid Änglarestaurangen
(ett bra tag sedan). Då smakade ankan bara gammalt, och jag fick riktigt
avsmak, och har m.a.o. inte ätit det sedan dess. Bestämde mig för att
ge den "s.k. delikatessen" en ny chans.. Tyvärr klarade restaurangen inte av att fixa maten
för ett stort gäng - många av oss fick en sval/ljummen portion. Dessutom kunde
restaurangen definitivt satsa på nya knivar, eller åtmistone
"servera" en del rätter med köttkniv till. Jag behöver tydligen be
"kocken" här hemma fixa anka, eftersom jag har "otur" på alla
restauranger..
Efter att vi jobbat färdigt igår badade vi bastu, rökbastu. Doppade mej i sjön för första
gången i år faktist. Vid middagen var det stående bord, med "finskt"
tema: karelska piroger med äggsmör, renskav (alldeles för torrt, och till hade
de tänkt att man skulle äta "gårdagens söndrade potatis" - långt ifrån mos
alltså, så gissa om jag åt..), svartkorv (Tampereen mustamakkaraa), kalakukkoa
och till efterrätt leipäjuustoa (brödost/bondost på svenska??) med hjortronsylt. Ingen vidare kvalitet på det stående
bordet, allt kunde ha varit bättre. De utländska gästerna fick m.a.o. inte den bästa bilden av vad finsk
mat på riktit kan vara, och på basen av det här kan jag förstå att den finska
maten kritiseras starkt. Personligen gillade jag endast de karelskapirogerna
och den svarta korven, fast jag annars tycker om allt annat, förutom kalakukko.
Ur jobbsynvinkel var det en givande tripp
till Tammerfors, med bra feedback och nya fina idéer.
Nu välförtjänt veckoslut på Villa Anna
framför... :-)
Skön fredagskväll allesammans!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar