30 december 2012

Den underbara morotskakan ;-)

Har bakat två morotskakor under julhelgen och mellandagarna redan. Av någon anledning tar den slut rätt fort.. ;-) Och då beror det absolut inte på att gästerna skulle gå och nafsa av den jämt och ständigt ;-)


Här är receptet på den:

2 ägg
1,5 dl socker

vispas poröst

1,5 dl vetemjöl
1 tsk soda
0,75 tsk bakpulver
~ 1 tsk vaniljsocker
lite kanel
lite kardemumma
en nypa salt

blanda och tillsätt i ägg-socker smeten

~ 50 - 75 g smält smör

tillsätt

~ 3 dl riven morot

tillsätt

Grädda i smord och "mjölad" kakform vid 175 grader, ca 30 min.

Stjälp upp när kakan svalnat helt.

 Ostglasyr:

ca 30 g smör
dryga 100 g färskost (Philadelphia) (använde nästan 200 g till den andra kakan, där glaysren blev bättre och tjockare än den på bilden)
~1,5 - 2 dl florsocker (siktas)
liten skvätt limesaft
(tillsatte inte limesaft, eftersom jag råkade ha en del av osten av citronsmak)

vispa och bred ut på kakan
strö mandelkross på, om så önskas

 

Inga kommentarer: